Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 27.04.2024, 02:51

Гірницький ЗЗСО 

І-ІІІ ст. №17

 Курахівської міської ради


Меню сайту
Статистика сайту
Головна » 2018 » Травень » 23 » Світловідбиваючі елементи для пішоходів - це елемент безпеки на проїжджій частині
12:08
Світловідбиваючі елементи для пішоходів - це елемент безпеки на проїжджій частині

Безпека – головний принцип, який обов’язково повинен дотримуватися при дорожньому русі. При цьому він обов’язковий не лише для водіїв автотранспортних засобів, але і для пішоходів. Згідно з офіційною статистикою наїзд на пішохода – найбільш поширений вид ДТП (у великих містах частка наїздів становить понад 50% від усіх дорожньо-транспортних пригод). При цьому переважно ДТП за участю пішоходів відбувається в темний час доби. Саме тому з 1 липня 2015 року законодавцем були встановлені норми про носіння світловідбивних елементів.

Поняття і види світловідбивних елементів

Світловідбиваючі елементи (далі – СВЭ) спрямовані на відображення всього світла, що потрапляє на них з метою запобігання дорожньо-транспортної пригоди шляхом збільшення можливості огляду дорожнього полотна водієм і наявності перешкод на ньому.

Світловідбиваючі елементи для пішоходів важливо для дітей і дорослих

Вони можуть мати різні форми:

  • стікери (можуть кріпитися до одягу на липучці);
  • термополоски (кріпляться на тканини за допомогою прогріву праскою);
  • жорсткі браслети (скручуючись, кріпляться на руку, ногу або сумку);
  • кулони;
  • брелоки;
  • значки;
  • шнурки.

Світловідбиваючі елементи для пішоходів важливо для дітей і дорослихКоли світло потрапляє на світловідбиваючий елемент, промінь від нього направляється до джерела світла. В разі дорожнього руху – це фари автомобіля. Слід зазначити, що оптимальний кут попадання світла, при якому світловідбиваючий елемент буде працювати — 40 градусів. Існують кілька видів СВЭ в залежності від кута відбиття – ширококутні (кут становить близько 50 градусів) і вузькокутні (кут близько 25 градусів). Безумовно, більш ефективними у застосуванні є ширококутні елементи.

При виготовленні СВЭ можуть використовуватися поверхні-рефлектори (сферичні або плоскопризматические) або спеціальні скляні кульки-микролинзы.

Так як кут падіння світла може змінюватись в залежності від напрямку руху транспортного засобу, СВЭ повинні бути рівномірно розподілені з усіх боків тіла пішохода. Якщо пішохід не має можливості придбати професійні СВЭ, то їх також самостійно легко можна виготовити в домашніх умовах шляхом нанесення спеціальної світловідбиваючої фарби з балончика на необхідну поверхню. В цілому, якість вироблених у Росії світлоповертаючих матеріалів повинно відповідати ГОСТ Р 12.4.219-99. За офіційною продаж виробів з таких матеріалів повинен бути сертифікат якості.

Світловідбиваючі елементи для пішоходів важливо для дітей і дорослих

Оптимальними кольорами для СВЭ вважаються:

  • лимонний;
  • білий;
  • світло-сірий.

Матеріали інших кольорів також можуть мати світловідбиваючі характеристики, однак вони будуть набагато нижче (наприклад, якщо взяти показник отражаемості білого кольору за 100%, то, наприклад, у червоного він уже дорівнює 40%).

Крім світловідбивних елементів також часто використовуються самоподсвечивающиеся. Вони працюють в темряві незалежно від попадання на них світла. Якщо СВЭ просто відображають потрапляє на них промінь назад до його джерела, то цей вид випромінює світло, по суті, самостійно. Досягається такий ефект за рахунок таких матеріалів як флуоресцентна фарба, люмінофор, світлодіоди або лампочки на батарейках.

 Забороняється використання в якості світловідбивачів лазерів. В Європі і Америці вони вважаються, фактично, зброєю і можуть використовуватися тільки при наявності спеціального дозволу.

Вся справа в тому, що промінь лазера навіть невеликої інтенсивності, особливо зеленого кольору, надає на водія засліплюючий ефект. І замість попередження ДТП лазери швидше його провокують. У Росії ж використання лазерів в межах проїзної частини не врегульовано законодавством зовсім. Однак пішоходи повинні пам’ятати, що ігноруючи здоровий глузд і використовуючи лазери на дорозі заради забави вони, в першу чергу, ставлять під загрозу саме своє власне життя.

Правила носіння світловідбивачів

Як вже згадувалося раніше, СВЭ повинні бути рівномірно розподілені по всьому тілу пішохода. ГОСТом встановлені також нормативи за кількістю світловідбивних елементів для дорослих і дітей. Для дітей шкільного віку такий норматив становить два метри стрічки шириною в п’ять сантиметрів або різні вставки на одязі з тією ж площею в сумі. Схема розташування світловідбиваючих елементів на тілі встановлена ГОСТ Р 51835-2001.

Світловідбиваючі елементи для пішоходів важливо для дітей і дорослих

При цьому стікери можуть розташовуватися не тільки на руках або ногах людини. Допустимим також вважається розташування фликеров на головних уборах, сумках, рюкзаках, взуття, рукавичках. Слід зазначити, що стікер повинен бути розташований таким чином, щоб частково повторювати анатомічну форму частини тіла людини. Якщо ж одиничний елемент, його площа повинна бути не менше 25 сантиметрів квадратних. В іншому випадку, він буде просто непомітний автомобілісту з великої відстані і не принесе бажаного ефекту.

Фахівці виділяють кілька основних побутових правил розташування СВЭ на тілі:

  • при використанні нарукавних пов’язок – розташування їх в зоні видимості (необхідно, щоб водій автомобіля міг помітити їх з відстані не менше 400 м при світлі включених фар дальнього виду);
  • носіння не менше 2 фликеров одночасно;
  • наявність світловідбивачів як з правого, так і з лівого боку.

Фахівці радять носити, як мінімум, два світловідбивачі. Якщо ж СВЭ тільки один, його необхідно розташувати якомога вище – на головному уборі або грудей (так як елементи, розташовані на взуття менш помітні водієві з точки зору фізики). Якщо людина пересувається не пішим ходом, а, наприклад, на велосипеді або самокаті, а також має при собі візок або коляску, СВЭ слід розташувати також на цих транспортних засобах.Світловідбиваючі елементи для пішоходів важливо для дітей і дорослих

Для цього найкраще підійде самоклеюча стрічка. Велосипед або інший транспортний засіб окантовуються по периметру (на велосипеді також можна одягнути флікери на спиці колеса). Велосипедист ж зможе одягнути на себе світловідбиваючий жилет, V-образні підтяжки або пояс.

З метою попередження дорожньо-транспортних пригод СВЭ слід одягати не тільки на людей, але і на домашніх тварин. СВЭ на тварині можна закріпити на ошийнику, комбінезоні, накидці. Особливо актуально це для кішок і собак, які активно рухаються і здатні за рахунок цього перешкоджати дорожньому руху.

Діти також є джерелом підвищеної небезпеки на дорозі для водія і для самих себе. Однак діти не завжди хочуть носити непривабливі на перший погляд світловідбиваючі смужки. В Європі, де практика носіння СВЭ більш давня, великі виробники дитячого одягу виготовляють її вже з вшитими фликерами. Зовнішній вигляд одягу це не псує, а рівень безпеки піднімає на якісно нову висоту.

Також часто виготовляють підвісні СВЭ для носіння дітьми у вигляді різноманітних звірів, іграшок, машинок, казкових героїв. Вони легко кріпляться на шию або одяг дитини, сприймаються ним як грайливий аксесуар і якісно виконують свою основну функцію. З метою просвіти дітей в області правил дорожнього руху співробітниками ДАІ та вчителями сьогодні проводяться позакласні заняття на тему носіння СВЭ.

Випадки обов’язкового застосування санкції за невиконання

Як вже згадувалося раніше, з 1 липня 2015 року набули чинності поправки до Правил дорожнього руху, які встановлюють обов’язковість носіння світлоповертаючих елементів.

Світловідбиваючі елементи для пішоходів важливо для дітей і дорослих

Носіння СВЭ є обов’язковим для пішохода у таких випадках:

  • пересування в темний час доби;
  • пересування по території поза межами населеного пункту;
  • пересування по краю проїзної частини або перехід дороги.

Термін темного часу доби точно не визначений законодавцем. Однак на практиці таким прийнято вважати час, починаючи з заходу сонця і закінчуючи його сходом. Також рекомендується носити СВЭ в туманну погоду, коли водії активно користуються фарами. В інших випадках носіння світловідбивних елементів рекомендується, але при невиконанні санкції не накладаються. 

Переглядів: 843 | Додав: Kerly | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Пошук
Корисні посилання


Національна дитяча гаряча лінія Національна гаряча лінія

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz